EtusivuEtusivuAjankohtaistaBlogiUltraprosessoitu ruoka – pitäisikö…

Ultraprosessoitu ruoka – pitäisikö olla huolissaan?

Feelia ruokapöytä

Ruoan terveellisyys, terveelliset ja epäterveelliset elintarvikkeet sekä ultraprosessoitu ruoka on saanut huomioita Suomessa kuin maailmallakin. Mitä lautaselle uskaltaa enää valita ilman suurta pohdintaa, onko ruokavalinta terveellistä vai ei? Blogissa Feelian laatupäällikkö Helena Tölli sekä Foodwestin ravitsemusasiantuntija Sara Pohjavuori.

Viime vuoden lopulla julkaistiin uudet kansalliset ravitsemussuositukset ja niistä nousi paljon kohua eri medioissa. Uusissa suosituksissa otetaan aiempaa vahvemmin huomioon myös ruokavalion ympäristövaikutukset, mutta niiden tärkein tavoite on väestön terveyden edistäminen ravitsemuksen avulla. Sekä terveys- että ympäristövaikutusten osalta ruokavalion kokonaisuus on tärkein, yksittäinen ruoka ei tee ruokavaliosta terveellistä eikä epäterveellistä. Uudet suositukset korostavat entistä vahvemmin ruokavalion monipuolisuutta, vaihtelevuutta, kasvipainotteisuutta ja ruokailon merkitystä.  

Ultraprosessoitu ruoka on saanut huomiota sosiaalisessa mediassa. Prosessoituihin ruokiin liittyvissä tutkimuksissa on havaittu, että ultraprosessoitua ruokaa runsaasti syövillä on suurempi riski sairastua useisiin sairauksiin ja heillä esiintyy myös useammin lihavuutta. Tutkimuksissa on myös tehty selkeä havainto, että runsaasti ultraprosessoituja ruokia käyttävien ruokavalio on huonolaatuinen. Huonolaatuinen ruokavalio sisältää runsaasti mm. vähäkuituisia viljatuotteita, pikaruokaa, teollisia leivonnaisia, keksejä, makeisia ja sokeroituja virvoitusjuomia. Laadullisesti huonosta ruokavaliosta puuttuu usein kasvikset, marjat ja hedelmät, täysjyväviljavalmisteet, kala ja pähkinät, rasvanlaatu on huono ja ruokavalio voi olla kokonaisuudessaan ravinneköyhempi. Sen sijaan siinä on paljon suolaa, lisättyä sokeria, vähäkuituisia hiilihydraatteja ja tyydyttynyttä rasvaa. Huonolaatuinen ruokavalio ei ole ravitsemussuositusten mukainen monipuolinen kokonaisuus.

Feelia Korean BBQ broileri annos

Prosessointia ovat niinkin yksinkertaiset toimenpiteet kuin raaka-aineiden kuoriminen ja pilkkominen sekä ruoan keittäminen, paistaminen, hauduttaminen ja pakastaminen. Ruoan prosessointi ei ole pahasta se on ruoan raaka-aineiden käsittelyä siten, että ne saadaan maistuvaan, sulavaan, ravinteikkaaseen ja riittävän säilyvään muotoon. Osa kuluttajista tuntee epäluuloa teollisesti prosessoituja elintarvikkeita kohtaan myös valmisruokien pitkät säilyvyysajat mietityttävät. Suuri teollinen mittakaava ei tee ruoasta huonoa eikä muuta ruoan ravintosisältöä huonommaksi. Prosessoinnin sijaan olisi tärkeämpää miettiä ruoan ravintosisältöä ja esimerkiksi sitä, saako ruoasta riittävästi kuitua ja pehmeitä rasvoja. 

Feelialla valmistetaan maukkaita, terveellisiä ja turvallisia valmisruokia ainutlaatuisella autoklaavitekniikalla. Tekniikan myötä tuotteet säilyvät pitkään ja auttavat täten vähentämään ruokahävikkiä. Valmisruokien pitkät säilyvyysajat ovat herättäneet kysymyksiä, ja tämän takia Feelia halusi selvittää, miten autoklaavi-kuumennuskäsittelynsä vaikuttaa valmisruokien ravintosisältöön säilyvyyden aikana.  Feelian tekemän selvitystyön tuloksena voidaan todeta, että Feelian käyttämä autoklaavikäsittely ei vaikuttanut analysoitujen valmisruokien ravintoarvoihin heikentävästi. Ravintoarvot säilyivät Feelian valmisruoissa elintarvikkeiden sallittujen poikkeamien rajoissa parasta ennen päiväyksen lopulle saakka eli säilyvyysaika ei heikentänyt valmisruokien ravitsemuksellista laatua. 

Suomalaisten epäluulo prosessoituja elintarvikkeita kohtaan on tullut ilmi erilaisissa kuluttajatutkimuksissa. Tiedon puute luo meille epäluuloa ja saattaa johtaa helposti ristiriitaisuuksiin ruokakäyttäytymisessä. Tärkeintä olisi kiinnittää huomiota ruokavalion kokonaisuuteen ja valita ns. huonolaatuisempia ruoka-aineita harvemmin ruokalautasella osana monipuolista ruokavaliota. Prosessoinnin aste ei kuitenkaan vaikuta tuotteen terveellisyyteen. Jalostettu ruoka ei ole vähemmän terveellistä kuin itse alusta asti raaka-aineista valmistettu ruoka, joten ruoan prosessoinnista ei pitäisi olla huolissaan.  On myös tärkeä pitää mielessä, että mikään yksittäinen ruoka ei tee ruokavaliosta terveellistä eikä epäterveellistä, vaan kokonaisuus ratkaisee. Nautitaan kotimaisista ja puhtaista raaka-aineista valmistetusta maukkaasta ruoasta hyvillä mielin – ruokailoa!

Tiivistelmä

Tekoälyn luoma

  • Ultraprosessoitu ruoka on saanut paljon huomiota mediassa ja herättänyt kuluttajissa huolta.
  • Tutkimusten mukaan runsas ultraprosessoidun ruoan käyttö liittyy huonolaatuiseen ruokavalioon ja terveysriskeihin.
  • Huonolaatuinen ruokavalio sisältää usein liikaa sokeria, suolaa ja kovia rasvoja, ja liian vähän kuitua, kasviksia ja hyviä rasvanlähteitä.
  • Ruoan prosessointi sinänsä ei ole haitallista – se voi parantaa ruoan säilyvyyttä, turvallisuutta ja ravinteikkuutta.
  • Kuluttajien epäluulot johtuvat usein tiedon puutteesta, ei ruoan todellisesta laadusta.
  • Feelian valmisruoat valmistetaan autoklaavitekniikalla, joka ei heikennä tuotteiden ravintoarvoja säilyvyyden aikana.
  • Yksittäinen ruoka ei määritä ruokavalion terveellisyyttä – tärkeintä on kokonaisuus ja monipuolisuus.
  • Ruokailusta kannattaa nauttia – myös valmisruoka voi olla osa terveellistä ja hyvänmakuista ruokavaliota.