Validian keittiöstä vapautui aikaa hoivatyöhön

Validia on omistautunut vammaisten hyvinvoinnille jo yli viidenkymmenen vuoden ajan. Kumppanuus Feelian kanssa vapautti arvokkaita tunteja laadukkaaseen hoivatyöhön.

Feelian ruoat nousevat Validia-taloissa lautasille höyryävän lämpiminä ja tuoksuvina, mutta aiempaa nopeammin ja keveämmällä työkuormalla. Yhteistyö Feelian kanssa versoi Validian strategiapohdinnasta.

– Jokaisen yhtiön on tarkasteltava toimintaansa säännöllisesti ja muistutettava itseään pääasioistaan. Validian ydin on vammaisten ja vammautuneiden ensiluokkainen huolenpito. Myös ruokapalvelun on mietittävä, miten tuemme tätä tehtävää, kertoo Validian vammaispalvelujen ateriapalvelupäällikkö Erja Ruuttila.

Valmistuskeittiö söi tunteja

Validialla oli reilut kolmekymmentä valmistuskeittiötä ja asiakasmäärät olivat pieniä, enintään nelisen- kymmentä henkeä päivässä. Vain kahdessa yksikössä päivittäisiä ruokailijoita oli enemmän: viidestäkymmenestä seitsemäänkymmeneen.

– Valmistuskeittiötoiminta sitoi henkilöstöä ja tunteja, joten työsuoritteet ja työteho jäivät auttamattomasti vaatimattomiksi, Ruuttila toteaa.

Tästä huomiosta lähti uudenlaisen toimintamallin pohdinta – varsinkin kun ammattitaitoisen työvoiman saanti kävi haastavaksi joillakin paikkakunnilla. Uuteen malliin ei sännätty suin päin. Vaikka ruokapalveluun tehtiin muutoksia, keskiössä oli asiakaskokemuksen parantaminen.

Työnkuva monipuolistui

Ympärivuorokautiseen palveluun kuuluu paljon avustamista, joka ei vaadi hoitajakoulutusta. Nyt tukipalvelutyöntekijät huolehtivat avustamisesta ruoanvalmistuksesta vapautuneilla tunneilla. Hoitajat voivat keskittyä hoitotyöhön. Samalla tukipalvelun työkuva saatiin monipuolisemmaksi ja päiviin tuli vaihtelua.

– Vaikka työtä organisoitiin uudelleen, työntekijöiden silmin kokonaismuutos on ollut pienempi kuin miltä se kuulostaa. 

Työnkuvan muutos avasi henkilöstölle myös uusia mahdollisuuksia.

– Moni työntekijämme on jo kouluttautunut hoiva-avustajiksi. Heillä on kokemusta keittiöstä sekä ravitsemuksesta, ja saamme hoivaan hyvän lisän. He ovat meille erittäin tärkeitä ihmisiä, Ruuttila kiittää.

Ennen Validian asiakkaat turhautuivat joutuessaan odottamaan ruokaa. Nyt tarjoiluun ja avustamiseen ehtii enemmän työntekijöitä.

Lisää suunnitelmallisuutta

Validian keittiöt olivat pääosin ajantasaiset ja toimivat, eikä siirtyminen valmistuskeittiöistä kuumennuskeittiöiksi juurikaan muuttanut laitevaatimuksia. Koska jäähdytyksiä ja lämmityksiä ei enää tarvittu kuljetusten yhteydessä, ruokapalvelun riskit vähenivät. 

Koko satsia ei tarvitse lämmittää kerralla, sillä kylmiöstä saa nopeasti lisää. Feelian oma patentoitu autoklaavitekniikka parantaa tuotteiden säilyvyyttä jääkaappilämpötiloissa sekä vähentää hävikkiä ja varastotilan tarvetta.

– Varastossa seisova raha on pienentynyt ja ruoanvalmistuksen suunnitelmallisuus kasvanut, Ruuttila summaa.

Tärkeässä roolissa on toimiva tilausjärjestelmä, Feelian FERP. Validian annoskoot on määritelty FERPiin, joten annoskoot ja kustannukset pysyvät hyvin hallussa. Kokonaisvaltaisessa palvelumallissa myös välitystuotteet napsutellaan samasta järjestelmästä.

Tutut ainekset yhdessä pakkauksessa

– Luonnollisesti ruokailun muutokset toivat asiakkaille aluksi ennakkoluuloja ja harmia. Nyt moni ruoka on tullut jo mieliruoaksi, Ruuttila sanoo.

Korkea kotimaisuusaste oli Validialle tärkeä kriteeri kumppanin valinnassa. Feelian liha on pääsääntöisesti suomalaista ja kasvikset tuotetaan lähellä valmistuspaikkaa.

– Ammattikeittiöissä raaka-aineiden jalostusaste on korkea, ja meilläkin ruoka tehtiin muutamasta komponentista. Nyt samat raaka-aineet tulevat yhdessä pakkauksessa Feelian ruoassa.

Tutustu lisää Feelian ratkaisuihin:
TÄÄLTÄ