Säästöjä ja sujuvaa yhteistyötä

Suomen suurin varhaiskasvatusyritys Pilke siirtyy käyttämään päiväkodeissaan Feelian valmiita ruokia. Tavoitteena on säästää kustannuksissa ja parantaa vastuullisuutta vähentämällä hävikkiä sekä kuljetuksista aiheutuvia päästöjä.

Kolmessa Pilke-päiväkodissa on maisteltu Feelia-ruokia jo parin vuoden ajan. Positiivisten kokemusten myötä yhteistyö on laajenemassa. Tavoitteena on, että jokaisessa Pilkkeen päiväkodissa, joihin tähän asti on tullut valmisruoka, siirrytään Feelian ruokiin. 

– Yhteistyömme laajenee syksyn mittaan koko ajan. Joulukuuhun mennessä 80 prosenttia yksiköistä siirtyy käyttämään Feelian ruokia ja viimeiset muutokset tehdään tammikuussa, kertoo hankintajohtaja Maarit Lunkka.

Lunkka arvioi, että muutoksen avulla ruokahävikkiä onnistutaan vähentämään jopa 20–30 prosenttia.

Suurin tekijä on lasten määrän arvioiminen – kun ruokailijoiden määrän voi tarkistaa samana aamuna, ruoan menekin arviointi perustuu todelliseen lapsilukuun. Kun kuumana toimitetun ruoan on aiemmin joutunut tilaamaan jo edellisellä viikolla, lasten määrän arviointi on ollut vaikeaa.
Hävikkiin vaikuttaa myös henkilöstön osaaminen.

– Pyrimme jatkuvasti lisäämään tietoisuutta siitä, paljonko ruokaa tarvitaan, Lunkka toteaa.
Kuljetukset vähenevät muutoksen myötä päivittäisistä ajeluista pariin toimitukseen viikossa.

Maistuvaa, ravitsevaa ruokaa

Lunkan mukaan ruoat sopivat lapsille hyvin niin rakenteeltaan kuin raaka-aineiltaan. Makua on sopivasti, suolaa tarpeeksi vähän – ruoka on terveellistä, monipuolista ja helppoa syödä. 


Ruokalista on tehty yhdessä Feelian kanssa ja ravit- semussuositusten toteutumista voi seurata suoraan Feelian järjestelmästä.
Ruoka on läpäissyt myös tärkeimmän kriteerin: lapsilta on tullut paljon positiivista palautetta siitä, että ruoka on hyvää ja maistuvaa. Itsekin lähes kaikkia valittuja ruokalajeja maisteltuaan Lunkka nimeää suosikeikseen kanapastan, lohi- ja kahden kalan keiton, bataattisoseen ja perunamuusin.

 

Yhteistyö toimii

Lasten vanhemmilta on tullut kysymyksiä esimerkiksi ruokien sisältämistä lisäaineista, valmistustavan vaikutuksesta ruoan ravintoarvoihin ja erityisruokavalioiden turvallisuuden varmistamisesta tuotannossa.

– Olen saanut  hyvät selvitykset kaikkiin kysymyksiin: lisäaineita ei käytetä, ravintoarvot säilyvät ja erityisruokavalioiden valmistamisen prosessi tietenkin on kunnossa. Arvostan sitä, että Feelian kanssa on helppo työskennellä. Meitä kuunnellaan ja tuotekehitystä tehdään toiveidemme mukaan. Feelia on iso mutta ei niin iso, etteikö se haluaisi kuunnella asiakasta, Lunkka kiittää.

Pilkkeen toiveiden myötä Feelia laittoi työn alle välipalatuotteita kuten puuroja ja kiisseleitä sekä erityisruokavaliotuotteita, jotka eivät sisällä tärkkelystä. Nyt nämä tuotteet ovat jo tilattavissa.

Kotimaista ruokaa

Lunkka arvostaa Feelian lyhyitä raaka-aineketjuja. Peruna ja juurekset ruokiin tulevat lähitiloilta ja lihan voi jäljittää tilalle asti. 

– Pellolta pöytään on hyvä periaate. Haluamme suosia suomalaista ruokaa, Lunkka toteaa.

Säästä kustannuksia Feelian avulla

  • minimoi hävikki
  • vähennä kuljetuksia
  • hyödynnä yhdistelmätyötä ja järjestä työnkuvat uudella tavalla

Feelia kehittää tuotteita Pilkkeen toiveiden mukaan.

Tutustu lisää Feelian ratkaisuihin:
TÄÄLTÄ

TEKSTI: SARI HOSIO / KUVAT: PILKE, HANNA MAJANIEMI