Trukki viilettää perunakuorma kyydissään ohitse. On aurinkoinen maaliskuun päivä, ja sopimustuottajiamme käsittelevässä juttusarjassa tutustutaan Toivoniemen tilaan Lumijoelta.

Toivoniemen tila on ollut toiminnassa jo vuosia. Ennen nykyistä isäntää, Heikki Kuokkasta, tilalla on toiminut hänen isoisänsä ja isänsä. Heikin isä aloitti viljelyn ensin lantulla, sitten perunalla ja myöhemmin muilla juureksilla. Toivoniemen tila on toimittanut juureksia vähittäistavarakauppaan kohta 40 vuotta, ja Kuokkasen mukaan töitä riittää edelleen.

– Juuresten toimitus vähittäistavarakauppaan alkoi 40 vuotta sitten. Toiminta alkoi tuolloin lantulla ja tuosta n. 5 vuotta jälkeen päin jatkoimme perunalla. Muutimme vuonna 2012 tilan maatalousyhtymäksi isäni kanssa, ja vuodesta 2016 olen toiminut tilalla itse isäntänä.

Väriä lautasille myös punajuuresta ja parsakaalista

Tilalla viljellään perunaa, porkkanaa ja muita juureksia kuten punajuurta ja lanttua. Tämän lisäksi tilalla vuonna 2021 kokeiltiin parsakaalin viljelyä. Parsakaalin viljely osoittautui tilalle erittäin positiiviseksi kokemukseksi.

– Parsakaalia myimme vähittäistavarakauppaan irtotuotteena ja shrink wrap -muoviin kelmutettuna. Shrink wrap -kelmutetun parsakaalin säilyvyys oli erittäin hyvää ja 300 grammainen pakkaus oli menestys.

Muoviin pakkaamisen etuja on se, että vihannes tai juures pysyy pidempään parempana. Kuokkanen toteaa, että irtotuotteena myyty parsakaali nahistui nopeasti huonoksi. Pakkauksen on tarkoitus suojata tuotetta nahistumiselta ja kuljetukselta.

Satokaudella 2020–2021 Toivoniemen tila toimitti n. 3,5 miljoonaa perunaa ja porkkanaa, joko kuorittuna tai kuorimattomana vähittäistavarakauppaan ja Feelialle. Tänä vuonna määrän on tarkoitus kasvaa lähemmäs 4 miljoonaa kiloa. Tilalla viljellään perunaa 100 hehtaarin verran ja tuosta määrästä toivotaan 4–5 miljoonan kilon satoa. Porkkanaa viljellään 10–15 hehtaaria sekä muita juureksia muutamia hehtaareja. Kuokkanen kertoo, että muiden juuresten kuin perunan ja porkkanan osuus on vähäinen heidän tuotannostaan.

– Näiden edellä mainittujen lisäksi meille tulee tavaraa omilta sopimusviljelijöiltämme Kalajoelta ja Tyrnävän alueelta, Kuokkanen kertoo.

Yhteistyö elintarvikeyhtiön kanssa

Feelia ja Toivoniemen tila aloittivat yhteistyön vuonna 2019. Yhteistyö on ollut menestyksekästä sekä jatkuvassa kasvussa. Toimituksia lähtee Pyhännän tehtaalle 5 kertaa viikossa, ja tarpeen mukaan myös lauantaisin.

– Olemme saaneet perunaa ja muita juureksia, kuten olemme tilanneet. Vaikka tarpeemme ovat kasvaneet, on tuottaja voinut vastata niihin. Tyytyväisyytemme Toivoniemen tilaan on varsin merkittävä. Toivoniemen tilan toiminta on äärimmäisen yrittäjähenkistä ja -lähtöistä. He ovat lähteneet ratkaisemaan helposti ongelmakohtia matalalla kynnyksellä, sanoo Jukka Ojala, Feelian toimitusjohtaja.

Tilakierroksen jälkeen todettiin, kuinka tilaa halutaan jatkuvasti kehittää ja kasvattaa – se on Feelialle hyvin vakuuttavaa. Feelian osalta raaka-aineen tarve on kasvanut vuodesta 2019 merkittävästi. Feelian tarve Kuokkasen mukaan on ylittänyt vähittäistavarakaupan tarpeen. Myös Kuokkanen toteaa olevansa hyvin tyytyväinen yhteistyöhön Feelian kanssa.

Peruna on suurin erä raaka-aineista, joita ostetaan Pyhännän tehtaalle. Tämän vuoden arvion mukaan Feelialle toimitetaan n. 2 miljoonaa kiloa valmista tuotetta ja sitä varten Toivoniemen tilan tulee varata 4 miljoonaa kiloa perunaa. 50 % kuorintahävikki on Kuokkasen mukaan ehdoton maksimi.

– Perunan viljelyssä ei pidä olla naiivi ja ajatella, että koko vuoden saataisiin täydellistä perunaa, jolla päästäisiin 30–40 % kuorintahävikkiin. Tämän vuoksi varaamme puolet enemmän arvioidusta toimitusmäärästä. Minulla on aina ollut selkeä linja, että laadulla pärjää. Ajattelemme myös, että avoimuus on tärkeää ja odotammekin asiakkailtamme palautetta, jos taas palautetta ei tule, niin ajattelemme sen suomalaiseen tapaan olevan merkki siitä, että kaikki on hyvin, Kuokkanen naurahtaa.

– Feelialle on valtavan iso etu, että käytössämme on hyvä ja luotettava toimija. Nimenomaan silloin, kun raaka-aine on meille suurin ja merkityksellisin erä. Valikoimassamme on n. 200 tuotetta, joista n. 60 % on raaka-aineena perunaa. Suurustamme kasvissosekeittomme perunalla eli emme käytä niissä teollisia suurusteaineita. Näin myös pienennämme lisäaineiden käyttöä tuotteissamme, Ojala sanoo.

Nykypäivä ja tulevaisuus tilallisen silmin

Tulevaisuus ei ole aina itsestäänselvyys ja aina ei myöskään tiedä mitä seuraavana päivänä tulee tapahtumaan. Voi tulla esimerkiksi laiterikkoja, sairastumisia tai jopa hyökkäys Eurooppaan. Toivoniemen tilalla pyritään varautumaan kaikkeen mahdolliseen.

– Seuraamme maailmantilannetta jatkuvasti ja kehitämme toimintaamme sen mukaisesti. Polttoaineen ja pakkausmateriaalien riittoisuuden olemme huomioineet jo ajoissa. Pystymme tuottamaan jatkuvasti ilman ongelmia. Lannoitteiden hinnat ja saatavuus huolestuttaa tulevaisuuden kannalta. Luotamme siihen, että lannoitetuottajat hankkisivat maakaasua nyt muualta, jotta heidän tuotantonsa voisi jatkua, Kuokkanen viittaa Ukrainan sodan aiheuttamaan tilanteeseen.

Tilalla pohditaan myös kuinka omaa kiertotaloutta voisi parantaa. Biojätettä syntyy verrattain paljon ja se pitäisi pystyä kompostoimaan ja levittelemään pelloille tavalla tai toisella, sillä näin olisi mahdollisuus palauttaa ravintoaineet takaisin maahan. Ilmastonmuutostakin pohditaan. Biokaasu olisi houkutteleva energiamuoto ja askel kohti parempaa omavaraisuutta ja kiertotaloutta, mutta investoinnit ovat kerralla suuret, joten tilan päivittäisessä työssä pyritään kehittämään työn tehokkuutta.

– Käytämme polttoainetta vähemmän, pyrimme tekemään peltotyöt mahdollisimman tehokkaasti ja fiksusti sekä tehostamme alkutuotantoamme – mitä suurempi sato saadaan hehtaarilta, niin sitä pienemmät päästöt ovat yhtä kiloa kohti. Myös materiaalin käyttö, kuten muovin käyttö, on perusteltua verrattuna kertakäyttöiseen pahvilaatikkoon. Meille tärkeää on kierrätettävyys ennemmin kuin kertakäyttöisyys.

 Aamulla pellosta nostettu, päivällä asiakkaan lautasella

 Feelia Oy ja Osuuskauppa Arina yhdessä Koillismaan Osuuskaupan kanssa ovat Toivoniemen tilan kaksi suurinta asiakasta. Isoilla asiakkuuksilla tuodaan työtä Suomeen. Ostamalla suomalaisia raaka-aineita ja tuotteita, tuetaan suomalaista työllisyyttä. Jos jokainen suomalainen ostaisi joka kuussa 10 eurolla kuussa suomalaisia tuotteita tai palveluita, syntyisi vuodessa 10 000 työpaikkaa. (suomalainentyo.fi, 2021) Sopimustuottajia hyödyntämällä pystytään jäljittämään tuotteiden alkuperä. Jäljitettävyys takaa ruoan turvallisuuden. Jatkuva laaduntarkkailu, omavalvonta ja ongelmatilanteisiin reagointi kuuluvat Toivoniemen tilalla jokapäiväiseen työhön.