On kulunut 5 päivää siitä, kun Feelian kumppaniurheilija Topi Raitanen voitti uransa ensimmäisen Euroopan mestaruusmitalin. Tuore EM-kultamitalisti Raitanen ja Feelia aloittivat yhteistyön vuonna 2021.

– Muistan, kun tapasimme Topin Tampereella viime joulukuussa. Hänen lämmin olemuksensa, ystävällisyys ja arvostus meitä kohtaan oli vilpitöntä. Tapaamisemme päätyttyä tiesin heti, että Jukka on valmis tekemään Topin kanssa sopimuksen, Feelian markkinointipäällikkö Katariina Tolvanen muistelee.

Vaihde silmään ja kohti EM-kultaa

55 000 ihmisen yleisö, joihin lukeutui omat läheiset, Raitanen oli valmis.

– Olen tiennyt koko kauden, että olen hyvässä kunnossa. En vain ollut päässyt mittaamaan vielä täyttä potentiaaliani. Muistan kun astelin tunnelia pitkin stadionille, se oli unohtumaton hetki.

Raitanen starttasi rauhallisin mielin. Tarkoitus ei ollut mennä heti kärkeen, mutta kun tilaisuus aukesi, niin hän lähti päättäväisesti esteille. Ennen viimeistä estettä hän piti mielessään, ettei vain kaatuisi ja ymmärsi, että vielä pitää vaihtaa viimeinen vaihde silmään. Muutama kymmenen metriä ennen hän tajusi, että homma on hoidettu kotiin.

– Meitä oli siinä tiivis porukka, ja minun täytyi pysyä kannassa. Aloin huomaamaan, että italialaiset irtoavat hieman ja tiesin, että nyt pitää kiristää tahtia. Maaliin päästyäni täytyi hetki miettiä, että mitä juuri äsken tapahtui. Oma nimi näkyi ensimmäisenä isolla screenillä ja minulle huudettiin, että tule hakemaan Suomen lippu.

Raitasen mukaan oli mahtavaa, kun suomalaisia oli sankoin joukoin paikalla. Juoksun jälkeen oli hienoa kiittää yleisöä.

– Vuonna 2018 olin EM-kilpailuissa kahdeksas. Olin aloittanut lajissa vuosi takaperin. Näin jälkeen päin osaan arvostaa noita tähän päivään kuluneita kausia. Aloin tuosta pikkuhiljaa parantamaan tuloksiani ja varmalla tekemisellä tiesin, että jonain päivänä kuulun mitaliporukkaan.

Tukiverkoston merkitys urheilijalle

Raitanen puhuu paljon perheestään, valmentajastaan ja tukijayrityksistään. Valmentaja Janne Ukonmaanaho on rakentanut Raitasen kanssa toimivan yhteistyön. Kauden tärkeimmissä kisoissa Raitanen on ollut kunnossa, ja hän on voinut keskittyä tärkeimpään. Luotto tekemiseen on ollut aina molemmin puoleista.

– Valmentaja-urheilija suhteen täytyy olla ystävyyttä. Minun on ollut koko ajan helppo jättää päätöksen teko Jannelle, ja keskittyä itse urheiluun.

Vaikka heinäkuun MM-kilpailut Eugenessa eivät menneet täysin käsikirjoituksen mukaan, Raitanen oli tyynen rauhallinen. Kunto ei ollut kadonnut mihinkään ja hän kyllä luotti itseensä.

– Totta kai minua harmitti, etten päässyt näyttämään täyttä potentiaaliani, mutta käänsin ajatuksen positiiviseksi: minulla olisi vielä edessä EM-kilpailut.

Raitaselle perheen tuki on ollut aina suuri ja merkityksellinen. Silloin kun yritystukijoita ei ollut, vanhemmat toimivat hänen tukenaan kohti unelmaa arvokisamitalista. Raitanen kokee, että juuri saavutettu EM-kultamitali on kuin iso kiitollisuuden osoitus kaikille häntä tukeneille tahoille.

Feelia kumppanina

Kumppaniverkoston merkitys on urheilijalle tärkeä ja menestyvän urheilijan taustalla on laaja tukijoukko. Yhteistyökumppanit mahdollistavat urheilijalle huippu-urheilun taloudellisesti, mutta tuovat myös henkistä tukea ja aitoa välittämistä. Myös tästä on Feelian ja Topi Raitasen yhteistyössä kyse.

– Me Feelialla olemme aidosti kiinnostuneita Topin arjesta, ja siitä miten hänellä menee. Yhteistyö Topin kanssa viimeisen vuoden ajan on ollut mutkatonta ja mukavaa. Topissa on ollut myös mahtavaa se, mitä hän tarjoaa kumppaneilleen: paljon ideoita yhteisistä sisällöistä ja mm. kohtaamisia työntekijöidemme kanssa tehtaallamme, toteaa Katariina Tolvanen.

– Feelia on taannut minulle laadukkaan työntekemisen, sillä minulla on aina valmiina laadukasta ja valmista hyvää. Saan ravitsevaa ruokaa valmiiksi nopeasti ja helposti. Arjen laadun parantaminen on ollut yksi minun ja valmentajani teemoista tälle kaudelle, ja Feelian tuotteet ovat sopineet tähän täydellisesti. Vastustuskykyni on pysynyt hyvänä, ja kehoni on ”balanssissa”.

Tuleva syksy

Haastattelua tehdessä Raitasen puhelin pirisee, linjalla on varmasti monia, jotka haluavat kuulla tuoreen mitalistin mietteitä. Loppuun Raitanen toteaa, että olisi mahtava päästä vielä juoksemaan kotiyleisön eteen.

– Stadikalle Suomi-Ruotsi-otteluun on myyty hurjasti lippuja, joten olisihan se nyt upeaa päästä vielä kauden päätteeksi juoksemaan suuren kotiyleisön kannustaessa!

 

Topi Raitanen vierailee Feelian Pyhännän tehtaalla 30.9.2022