Suomalaista kouluruokailua arvostavat kaikki, mutta keskuskeittiö ei ole enää ainoa oikea tai kustannustehokkain ratkaisu.

Kuntien ja kaupunkien ruokapalvelut ovat tiukassa taloudellisessa puristuksessa. Samalla osaavan työvoiman saatavuus kriisiytyy eläköitymisten ja keittiötyön vetovoiman laskun myötä.

Henkilöstövetoisuuteen sekä hintavaan logistiikkaan perustuvan keskuskeittiöjärjestelmän rinnalle tarvitaankin nyt tuoreita vaihtoehtoja. Sellaisia kuin Feelian malli: toimitamme kerran tai kahdesti viikossa kylmänä ruoan, joka lämmitetään tarjoilupaikassa.

Säästöä kertyy mittavasti, mutta laatu ja palvelu säilyvät korkealla tasolla eikä isoja investointeja tarvita. Ulkoistukset ja irtisanomiset voidaan välttää, varsinkin kun eläköitymistahti vähentää henkilöstömäärää luonnostaan. 

Muutostarvetta puoltavat kestävyysvaatimukset. Luonnonvarakeskuksen mukaan ruokalinjastoilla syntyy vuosittain 78 miljoonaa kiloa hävikkiä.

Feelian mallissa ruokatarpeen voi aina arvioida 10–20 prosenttia asiakasmäärää alemmas. Jos lounas uhkaa loppua, lisää saa nopeasti ja ilman hävikkiä. Keskuskeittiöstä linjastoihin jäänyt ruoka taas menee aina hävikkiin, mikä kasvattaa ympäristökuormituksen lisäksi kustannuksia. 

Pitkään säilyvä ruoka kasvattaa myös huoltovarmuutta: kylmiössä on aina vararuokaa yllätysten varalle. Ota siis rohkeasti yhteyttä, niin mietitään kustannustehokkainta tapaa tarjota maukkaita aterioita ja järkeistää työvoiman resursointia.

Jukka Ojala
toimitusjohtaja