Feelia aloitti yhteistyön Biocoden kanssa vuoden 2022 alussa. Nyt yhteistyön avulla, olemme pystyneet tutkimaan Feelia Tonnikala-pastavuoan hiilijalanjäljen. Feelia Tonnikala-pastavuoka on Feelian ensimmäinen Climate Smart -tuote. Kuten kaikki muutkin Feelia-tuotteet Tonnikala-pastavuokakin on autoklaavilla valmistettu tuote, joka säilyy avaamattomana minimissään 3 kuukautta.

Hiilijalanjäljen laskeminen tuotteen kohdalla koostuu neljästä eri kohdasta: raaka-aineista, hankinnasta, tuotannosta ja pakkauksesta. Hiiliekvivalenttiarvo perustuu laskentaan, jossa huomioidaan raaka-aineiden alkutuotannon globaalit päästöt, kuljetusmatkat, tuotannon energiankulutus sekä pakkausmateriaalit ja jätevirrat. Hiilijalanjälki helpottaa jatkossa tuotteiden päästöjen vertailua. Tavoitteenamme on olla hiilineutraali yritys ja saattaa koko toimitusketju hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä.

Tonnikala-pastavuoan laskettu hiilijalanjälki on 1,70 kg CO₂e / kg ja tavoiteluku on 1,30 kg CO₂e / kg vuoteen 2025 mennessä. Tonnikala-pastavuoan suurin kg CO₂e / kg arvo syntyy raaka-aineista, joista suurimpana päästölähteenä on tonnikala. Raaka-aineille laskettu osittainen hiilijalanjälki on 1,49 kg CO₂e / kg. Biocode antaa selitteen arvolle seuraavasti: ”Lopputuotteen ainesosien ilmastovaikutukset. Sisältää maatalouden, karjan, kalastuksen ja metsästyksen päästöt.”

Tuotteen pakkauksen hiilijalanjäljen osuus oli vain 5 % koko hiilijalanjäljestä. Tuotteidemme pakkaukseen käytetään pakkausmateriaalina PA/PP-muovia, joka on elintarvikekelpoinen ja turvallinen materiaali. Muovin käyttö elintarvikkeiden pakkaamisessa on perusteltua: se on kestävä, tiivis ja turvallinen. Pakkaus koostuu kaksikerrosfilmistä, polyamidista ja polypropeenista. Muovin lajittelu jätteisiin tulee ratkaista käyttöpaikkakohtaisesti. Puhdas, lähes elintarvikejäämistä tyhjä muovipakkaus voidaan lajitella muovin keräykseen. Ruokatoimituksissa käytettävä pahvilaatikko on 100 % kierrätettävää materiaalia.

Voit tutustua tarkemmin arvoihin, laskettuun hiilijalanjälkeen sekä selitteisiin yrityksemme Biocode Collective -profiilissa.